Pařez lze definovat jako část stromu (zpravidla bázi kmene), která zůstává zakotvena kořeny v zemi. Standardní výška pařezu by měla být 1/3 průměru káceného stromu (měřeno na řezu). V případě náročných terénních podmínek lze ponechat i pařez přiměřeně vyšší.
Seříznutím – probíhá v úrovni terénu s maximální tolerancí 5–10 % průměru kmene káceného stromu v místě řezu.
Frézováním – představuje rychlou a efektivní metodu, při níž je pařez odbroušen/drcen do hloubky 10–20 centimetrů pod úroveň terénu, nebo jeho úplné odstranění, pokud se jedná o malý pařez. Frézování umožňuje odstranění pařezů bez nutnosti jejich vykopání, a to snadno a rychle.
Plochou frézovaného profilu je čtvercová plocha rovnající se 1,5 násobku průměru kmene v místě řezu.
Potřebu hlubšího frézování je nutné stanovit individuálním požadavkem. Pokud je hloubka nad 500 mm, je nutné jámu po frézování následně vyplnit.
Jáma vzniklá po frézování se dle standardů nevyplňuje. Požadavek na odvoz vyfrézovaného materiálu a případné vyplnění jámy po frézování je potřeba předem definovat.